Afrykańskie mango jako składnik zdrowej diety

Jednym ze składników które czynią z afrykańskiego mango roślinę prozdrowotną a jednocześnie pomagającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu silnie antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.

Afrykańskie drzewo mango rośnie w tropikalnych lasach Afryki. Roślina jest ponad to hodowane na polach uprawnych w środkowej i zachodniej części kontynentu afrykańskiego. opisywane drzewo rośnie od 10 do 40 m wysokości. Butelkowe liście są gęste. Drzewo dojrzewa i zaczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.

Wiele badań wskazuje na możliwe wykorzystanie przemysłowe opisywanej rośliny w fabrykacji żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych.

Właściwości

Badania nad opisywaną rośliną wykazały dobry wpływ w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, antybólowe oraz przeciwutleniające.

Oddziaływanie antybólowe

Roślina wykazuje też właściwości przeciwbólowe.

Działanie antyoksydacyjne

Opisywana roślina ma przeciwutleniające.

Działanie antybakteryjne

Liście afrykańsksiego mango i korzenie przejawiają oddziaływanie przeciwbakteryjne.

Afrykańskie mango może pomagać w walce z cukrzycą

Badania na zwierzętach wykazały właściwości redukujące stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne udowodniły obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.


african mango


Otyłość
Roślina wykazuje właściwości odchudzające.

Skład

Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.

Afrykańskie mango jest znanym specyfikiem na odchudzanie. Jest pomocna także w wypadkach gdy tracenie masy idzie bardzo opornie.