
Istnieją dwa podstawowe rodzaje witamin, witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a sposób, w jaki organizm przechowuje albo nie gromadzi witamin pobranych z pożywienia, zależy od tego, jaki zatem jest typ. Organizm nie może magazynować witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, iż dana osoba musi codziennie uzupełniać spożycie witamin rozpuszczalnych w wodzie. Osiem witamin z grupy B i witamina C to witaminy rozpuszczalne w wodzie i organizm nie może magazynować zawartości tych witamin.
Nie idzie po prostu o to, że organizm nie może przechowywać witamin rozpuszczalnych w wodzie, a także witaminy rozpuszczalne w wodzie są łatwo niszczone przez niewłaściwe przechowywanie, obchodzenie się lub gotowanie żywności zawierającej te witaminy. W szczególności istotne jest, żeby nie przegotować warzyw przez gotowanie, albowiem witaminy rozpuszczalne w wodzie są z nich wypłukiwane, ale brak możliwości przechowywania witamin rozpuszczalnych w wodzie można przezwyciężyć przez lekkie gotowanie lub gotowanie na parze i użycie wody z tegoż warzywa ugotowano sosy i sosy. Bowiem organizm nie może przechowywać witaminy C bądź innych witamin rozpuszczalnych w wodzie, znaczące jest, żeby jeść zbilansowaną dietę z co najmniej 5 porcjami owoców i warzyw, by zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin do zastosowania w razie potrzeby, a osoba nie cierpi. z niedoboru witamin spowodowanego niezdolnością organizmu do magazynowania zawartości witamin.
Z innej strony organizm może przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ciało będzie przechowywać zawartość witamin w komórkach tłuszczowych, aby można je było zastosować w razie potrzeby, a osoba nie musi spożywać tak wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tak często, jak posiada to mieszkanie w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Komórki tłuszczowe przechowują witaminy A, D, E oraz K, dlatego są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Znaczące jest też prawidłowe przechowywanie suplementów witaminowych, żeby nie osłabić ich dobroczynnych właściwości. Najlepszym sposobem przechowywania suplementów witaminowych jest pojemnik z zakręcaną pokrywą i trzymanie go w suchym miejscu. Przechowując suplementy witaminowe, istotne jest także, aby sprawdzić, lub nie były przechowywane dłużej niż data przydatności do spożycia. Nie można zagwarantować zawartości witamin w suplementach, jeśli przechowujesz tabletki witaminowe po upływie czasu ich przydatności do spożycia.