
Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, bowiem była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, iż witamina A jest multum zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Natomiast witamina A jest nie jedynie wchłaniana bezpośrednio, ale istnieje też wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może przekształcić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, zwłaszcza w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest toż, iż spożywanie zbyt dużej ilości czystej witaminy A że być toksyczne. Istotne jest, żeby nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A że być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, którą można spożyć. Dlatego potrzebne jest, by skoncentrować się na zdobyciu jak największej liczbie beta-karotenu, który organizm może przekształcić w witaminę A, zamiast spożywać ogromne liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.
https://fala-uderzeniowa-krakow.pl/
Mnóstwo osób pamięta, jak powiedziano im, iż jedzenie dużej ilości marchwi pomaga widzieć w ciemności oraz jest to zrobione witaminą A, jaka jest wytwarzana z dużego poziomu beta karotenu, który znajduje się w warzywach. Inne pokarmy, które mają wysoki poziom beta karotenu, który można zmienić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest używany nie wyłącznie do tworzenia witaminy A, ale sam w sobie jest silnym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, ponieważ nadmiar po przemianie w witaminę A jest używany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga także zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeśli są uszkodzone, by zapobiec infekcji. Dzieci też potrzebują dużo witaminy A, by pomóc ich kościom oraz zębom w prawidłowym rozwoju. |