
Jednym ze składników które czynią z afrykańskiego mango roślinę prozdrowotną a jednocześnie pomagającą w odchudzaniu są polifenole. Są to związki o działaniu silnie antyoksydacyjnym. Polifenole powodują spalanie nagromadzonego w organizmie tłuszczu.
Afrykańskie drzewo mango rośnie w tropikalnych lasach Afryki. Roślina jest ponad to hodowane na polach uprawnych w środkowej i zachodniej części kontynentu afrykańskiego. opisywane drzewo rośnie od 10 do 40 m wysokości. Butelkowe liście są gęste. Drzewo dojrzewa i zaczyna kwitnienie w wieku od 10 do 15 lat.
Wiele badań wskazuje na możliwe wykorzystanie przemysłowe opisywanej rośliny w fabrykacji żywności, kosmetyków oraz produktów farmaceutycznych.
Właściwości
Badania nad opisywaną rośliną wykazały dobry wpływ w walce z cukrzycą i otyłością, a także właściwości przeciwbakteryjne, antybólowe oraz przeciwutleniające.
Oddziaływanie antybólowe
Roślina wykazuje też właściwości przeciwbólowe.
Działanie antyoksydacyjne
Opisywana roślina ma przeciwutleniające.
Działanie antybakteryjne
Liście afrykańsksiego mango i korzenie przejawiają oddziaływanie przeciwbakteryjne.
Afrykańskie mango może pomagać w walce z cukrzycą
Badania na zwierzętach wykazały właściwości redukujące stężenia glukozy co ma znaczenie w walce z cukrzycą,
Badania kliniczne udowodniły obniżenie u pacjentów glukozy we krwi.
Otyłość
Roślina wykazuje właściwości odchudzające.
Skład
Nasiona są dobrym źródłem składników odżywczych, zawierających witaminy i minerały, takie jak wapń, magnez, potas, sód, fosfor i żelazo.
Afrykańskie mango jest znanym specyfikiem na odchudzanie. Jest pomocna także w wypadkach gdy tracenie masy idzie bardzo opornie.